Kiskunfélegyháza, Szt. István tér 3/a.

Katolikus egyházi temetés


Mi, katolikus keresztények tiszteletben tartjuk az elhunytak testét, mert ez a Szentlélek otthona volt, de azért is, mert valljuk, hogy egyszer a test is fel fog támadni. Ezért temeti el az Egyház az ember halandó testét ünnepélyes szertartásokkal és kíséri el – általában – körmenettel a ravatalozótól a sírig. Mind a katekizmus, mind az egyházjog általános szabályokat ír elő, melyeket az egyházi temetéskor figyelembe kell venni.

A halál beálltát az orvos állapítja meg. Erről ki adja a szükséges adatlapot, vagy esetleg további intézkedést foganatosít. Az egészségügyi eljárás után a hozzátartózok felkeresik a temetkezéssel foglalkozó Szolgáltatót és a temetők üzemeltetőjét. Ezeken a helyeken a temetéssel kapcsolatos részleteket, - temetés időpontja, szükséges kellékek megvásárlása, sírhely kiválasztása, - egyeztetik.

Városunkban két Római Katolikus Plébánia van. A Szolgáltatóval történt egyeztetés után a hozzátartózok felkeresik a területileg illetékes Plébániát, - a mi Plébániánk területe a várost átszelő E75-ös nemzetközi főútvonal nyugati oldala, a szintén ez oldalon lévő külterületekkel együtt, -  és ott az egyházi anyakönyvezés és minden ami az egyházi szertartással kapcsolatos részlet, (temetési mise időpont, harangozás, búcsúztatás szövege) megbeszélik. Ekkor a hozzátartozók elmondhatják a temetéssel kapcsolatos kéréseiket is.

Nyomtatás  E-mail