Kiskunfélegyháza, Szt. István tér 3/a.

Dicsőítő csoport

A kiskunfélegyházi Szent István plébánia és a Móra Ferenc Gimnázium együttműködésének eredményeként jött létre az a vallásos fiatalokat egybegyűjtő csoport, amely már sok éve a zene nyelvén hirdeti az ”Ige” megtartó erejének nagyságát.

A mára már harminc diákot magába foglaló közösség története 2007 októberére nyúlik vissza, amikor három lelkes vallásos zenét játszó gimnazista (Mészáros Mária, Hosszú Tünde, Ignácz Anita) és tanáruk Rosta Eszter elhatározták, hogy egy olyan ifjúsági misét szerveznek a kiskunfélegyházi Kalmár-kápolnában, ahol a fiatalok a modernebb zenei ízlésnek megfelelő gitáros énekek előadásával és a fiatal atyák segítségével kötetlenebb hangvételű misét varázsolnak a város közönsége elé. Ez a kezdeményezés azóta már hagyománnyá vált, amely próbálja erősíteni a keresztény fiatalok egységét. A baráti társaság története 2008 júniusában folytatódik, amikor egy virrasztásnak köszönhetően ténylegesen egymásra találtak a gimnázium és a plébánia vallásos, zenét szerető. A csoport közösségé szervezésében nagyon nagy szerepe volt Hajagos Gyula plébános úrnak és Wolowicz Ádám verbita misszionárius atyának, akik mindenben támogatták a „zenei szárnyait” bontogató csoport munkáját és bevezették a gimnazisták életébe azokat a fiatalokat, akik azóta is a közösség fontos részét képezik. 2008 szeptemberétől kezdve már nem csak egy énekkarról beszélhetünk, hanem olyan erős vallásos és baráti kötelékekkel átszőtt közösségről, amely egyaránt egyik erőforrása az egyházközösség és a gimnázium életének. A fiatalok szinte megszámlálhatatlan programon vettek részt és a 2008. szeptemberi első Szent István templomi szereplésük óta rendszeres fellépőivé váltak templomuk és Kiskunfélegyháza város különböző műsorainak. Szerepeltek és felléptek pásztorjátékokban, a Városmisszión, a városi Passióban, ifjúsági miséken, ökumenikus imaheteken és még nagyon sok városi programon. A város kereteit szétfeszítve, kétszer is hívták szerepelni a közösséget a verbiták által meghirdetett virrasztásokra Budatéténybe, de a bugaci Rigó József Általános Iskola 2009-es karácsonyi műsorát is a csoport diákjai tartották. A diákok lelkületéből adódóan idejüket és erejüket nem sajnálva nagyon sok karitatív munkában vettek részt, hol az idősek otthonában, hol a nagycsaládos rendezvényeken megjelenve, de számos más munkát is felvállaltak.

A közösség egyik legfontosabb közös lelki élménye a 2009. november 22-én megtartott bérmálkozásuk volt, hiszen „a nagykorúvá válás a hitben” reménye indította a korosztályukkal ellentétesen ezeket a tinédzsereket, hogy keressenek olyan társakat, akik szintén fontosnak tartják az Istenben növekvő lelki fejlődésüket, hogy aztán együtt és örömben élhessék meg ”nagykorúvá” válásuk napját.

A fiatalok másik, sokat emlegetett élménye a 2010. májusi csíksomlyói búcsún való részvétel. A Móra Ferenc Gimnázium kétszáz éves fennállásának emlékére úgy döntöttek a diákok, hogy megpróbálnak méltó emléket állítani ennek az eseménynek és a Székelyudvarhely Csíksomlyó közötti hetven kilóméteres távolságot gyalog, az iskola zászló végigvitelével fogják megünnepelni. Ez a sok áldozatot követelő vállalkozás azóta már megszépült emlékként él a lelkükben és remélhetőleg az iskolazászlón is még sokáig fog lengeni az az emlékszalag, amit ezért a teljesítményért kapott az iskola.

A közösség megtartó ereje a sok-sok közösen megélt program, ami hétről hétre arra indítja a fiatalokat, hogy újabb ismeretségeket szerezve tovább járják azt az utat, amely megfelel a családjuktól kapott erkölcsi normáknak. A Nagymarosi Ifjúsági Találkozók, a virrasztások, a rendszeres szentkúti gyalogos zarándoklatok, a próbák, koncertek, filmnézések, az alpári korcsolyázások és az atyáknak és szülőknek tartott családi karácsonyok mind olyan kötetlen programok, amelyek által szorosabbá válik a közösség és környezete egységének köteléke. Tovább látva a „mán” a fiatalok folyamatosan álmodják és szervezik a közösség jövőjét belevonva munkájukba a kisebb korosztályt.

A 2011 év legnagyobb vállalkozása a Madridban megtartott Ifjúsági világtalálkozón való részvétel volt, amire a közösség 15 fiatalja vállalkozott. Hatalmas élményekkel és lelki feltöltődéssel érkezve haza egyből készültek a következő világtalálkozóra. Igaz Rióig nem, de Pécsig a Hungarióra el tudtak zarándokoltak. 2012-ben „meglátogatták” Lengyelországban a Szűzanyát és egyhetes ott tartózkodásuk alatt egy 45 km-es túrával tették még emlékezetesebbé a zarándoklatot.

Az ifjúsági csoport fokozatosan bővül, igen sok vallásos és zenekedvelő fiatalt vonz a közösség, melynek egyetemista tagjai szeretettel fogadják az új „jövevényeket”.

A közösség távolibb célja, hogy minél több tagja ott tudjon lenni a lengyelországi ifjúsági világtalálkozón, de közben nem elhanyagolva helytálljon a kisebb-nagyobb kihívásoknak is.  

A közösség próbái a Szent István Plébánia közösségi házában szokta lenni péntek este 18 órától. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.