+36 76 467 039 ujplebania@pr.hu

Templomunk felszentelésekor, 1880-ban, öt harangot is felszenteltek. Ezek a harangok főként magánszemélyek adományaiból készültek. Ezek a harangok sajnos csak az I. világháborúig voltak a tornyokban. A fegyverkezések egyre növekedő anyagszükségletei miatt az összeset elvitték. Ez után sokáig harang nélkül működött a templomunk.

Az ezt követő pár évben a templom sajnos harangok nélkül működött. 1921-ben többszöri ismétlődő igényként a város és a hívek részéről, előkerült a harangok kérdése. Több egyeztetés és megbeszélés után 1925-re megrendeltek négy harangot a templom számára. Ezek a  harangok szolgálnak jelenleg is a templom tornyaiban. A harangok Szent Anna aszzony, Szent István király, Szent László király és Szent József tiszteletére lettek felszentelve. A harangok felszentelését Gossmann Ferenc püspök végezte, 1925. szeptember 27-én, közel tízezer ember jelenlétében.

Még egy kis érdekességként, templomunkban a szentmisék alatt, úrfelmutatáskor, egy harangot szólaltatnak meg. Ezt a harangot 1896-ban készítették és Szent Imre herceg tiszteletére szentelték fel. Eredetileg egy haranglábon szolgált, míg sajnos onnan ellopták. Szerencsére a fémgyűjtőben még időben ráleltek. Így most templomunkban szólal meg.

Templomunk harangjairól további érdekességeket A KISKUNFÉLEGYHÁZI SZENT ISTVÁN PLÉBÁNIA 125 ÉVE című kiadványában találhatnak meg.

( Az információk,  A KISKUNFÉLEGYHÁZI SZENT ISTVÁN PLÉBÁNIA 125 ÉVE című könyv felhasználásával készültek.)

Magánszemély készített egy videó felvételt a harangozásról a youtube internetes oldalon.