Kiskunfélegyháza, Szt. István tér 3/a.

Kiadványaink


A kiskunfélegyházi Szent István plébánia 125 éve

A 125 éves kiskunfélegyházi Újplébánia és a 130 éve felszentelt Szent István templom története elevenedik meg e kötet lapjain, számos korabeli dokumentum kíséretében.

A kötet fejezetei időrendi sorrendben szólnak a templom építését megelőző körülményekről, a templom berendezéséről, felszereléséről, az egyházi javadalmakról, a hitéletről, a plébánia működéséről. Végigkövethető az 1885 és 2010 közötti hét plébános életútja, megismerhetjük a káplánokat, kántorokat, harangozókat. A kiadvány nagyon sok képet, fotót tartalmaz, amelyek látványosabbá teszik a plébánia és a templom történetét bemutató írásokat.  

A szerzők sokféle dokumentumot felhasználtak munkájuk során. A történelmi források közül az egyik legfontosabb a plébánián vezetett Historia Domus (háztörténet), de értékes információkat tartalmaznak a vonatkozó levéltári iratok és a korabeli újságok is.

A könyvben a tájékozódást a Kronológia, a Bibliográfia, a Rövidítésjegyzék és a Személynévmutató segíti.

Mind az Újtemlom építéséhez, mind e kiadvány összeállításához a félegyháziak együttműködésére és összefogására volt szükség. Hajagos Gyula plébános kezdeményezése hívta életre jelen jubileumi kötetet, elképzelését a szerzők és munkatársaik váltották valóra.

Bízunk abban, hogy a 125 éves évfordulóra elkészült helytörténeti kötetet szívesen és haszonnal forgatják, hiszen egy városnak a jelene a múltjában gyökerezik, és csak akkor lesz jövője, ha történelmi folyamatosságát megőrzi.

Valamennyi, a város története, egyháztörténete iránt érdeklődőnek ajánljuk e kiadványt.


Szent István templom Kiskunfélegyháza


Imák és fohászok a mindennapokra

Nyomtatás  E-mail